ROLADA SCHABOWA
SKŁADNIKI;
ok1,2kg schabu bez kości
opakowanie mrożonego szpinaku np.Hortex szpinak rozdrobniony(dałam całe opakowanie)
30-40dag mielonego mięsa(ja zmieliłam mięso z dwóch nóżek kurczaka bez skóry)
1 jajko
3 ząbki czosnku
2łyzki masła
przyprawy;sól pieprz,przyprawa do mięsa wieprzowego,świeże zioła(ja dałam gałązkę rozmarynu)


Schab musimy przygotować,należy pamiętać ,że mocno schłodzony łatwiej kroić,ułóż schab na desce drewnianej ,weź długi nóż kuchenny ostry,lewą ręką dociskaj schab do deski,a prawą uchwyć nóż i,prowadząc go równolegle do deski odcinaj wzdłuż równy płat mięsa o grubości 1 cm(tak jakbyście chcieli ten schab rozwinąć).Tak przygotowany schab rozkładamy na desce i rozbijamy delikatnie powstały płat mięsa,następnie nacieramy solą i pieprzem wg uznania,następnie na całości nakładamy szpinak(który wcześniej należy odsączyć z wody i poddusić ok 4 min na patelni z dodatkiem czosnku i masła odrobiny soli i pieprzu.Tak przygotowany szpinak nakładamy ostudzony na nasz płat mięsa(na całości),kolejne postępujemy podobnie nakładamy kolejny farsz z mięsa mielonego(które łączymy z jajkiem i doprawiamy,jeśli mięso jest za rzadkie ja dodaję 1 lub 2 łyżki bułki tartej.Ostatnia czynność to dobrze zrolować schab z farszem,zrolowany schab doprawić przyprawa do wieprzowiny i świeżym rozmarynem,roladę zasznuruj gruba bawełniana nicią i gotowe.Układamy w brytfance lub wkładamy do rękawa i pieczemy w 180 st przez 1,5 godziny.Upieczona roladę kroimy w plasterki (pamiętajcie o usunięciu nici ,najlepiej zrobić to przed krojeniem)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz