poniedziałek, 14 listopada 2011

Krakowskie obwarzanki

KRAKOWSKIE OBWARZANKI

550gr mąki pszennej
1szklanka mleka
2jaja
50gr drożdży
3 łyżki masła
2 łyżki cukru
1łyżeczka soli



Drożdże wymieszaj z kilkoma łyżkami ciepłego mleka,zasyp 1 łyżeczką cukru,zostaw rozczyn do wyrośniecia.
Przesiej mąkę z solą.Rozpuść masło,ostudź.2jajka ubij,następnie dodaj pozostałe1,5łyżki cukru.do mąki dodaj masę jajeczną,drożdże oraz pozostałe mleko.wyrób ciasto.Dodaj roztopione i ostudzone masło.Wyrabiaj nadal.Wyrobione ciasto pozostaw do wyrośniecia na ok.30min.
Z wyrośniętego ciasta odrywaj niewielkie kulki i formuj z nich wałeczki,jeden obwarzanek przygotuj z dwóch wałeczków,zlepiajac je na końcu i przeplatając wzajemnie.Zlep oba końce obwarzanka,nadając mu kolisty kształt.obwarzanki pozostaw na 20min do wyrośnięcia.
W dużym garnku zagotuj wodę z 2 łyżkami cukru.Obwarzanki wkładaj do wrzątku na ok pół min,po czym wyjmuj i ułóż na blasze posmarowanej masłem.Pieczywo posmaruj delikatnie jajkiem i posyp makiem ,sezamem lub gruboziarnistą solą.Piecz przez 30min w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz