piątek, 11 listopada 2011

CHLEB Z ZIEMNIAKIEM

ŚWIATOWY DZIEŃ CHLEBA:BO CHLEB BYŁ,JEST I BĘDZIE
Swiatowy dzień chleba obchodzimy co roku 16pażdziernika,dzień chleba ,który ma propagować zdrowe,świeże pieczywo,które niestety dzis wypierane jest przez przemysłowe produkty piekarnicze.

Spróbujcie choć raz upiec swój wlasny chleb-to naprawde nic trudnego a różnica kolosalna,przepisów na chleb jest bardzo ,bardzo dużo u mnie w domu najbardziej przypadł do gustu i smaku chleb z ziemniakiem,najcześciej własnie taki chleb przygotowuje,ma on chrupiącą skórke i jest fajny wilgotny wewnątrz,,,
A oto przepis ;CHLEB Z ZIEMNIAKIEM

350ml ciepłej wody
40gr świeżych drozdzy
pół łyzeczki cukru
100gr ugotowanych ziemniakow(przecisnietych przez praske)
500gr maki
1 łyżka płaska soli
2 łyżeczki siemia lnianego
2łyżki słonecznika
2łyżki płatków owsianych
3 łyżki oleju

Wykonanie :wszystkie składniki mieszamy w misce,najlepiej wyrabiac reka lub w maszynie do wyrabiania chleba(jesli oczywiście posiadamy)ciasto ma miec po wyrobieniu konsystencje taka klejaca-nie dosypujemy ani grama wiecej maki niz tyle co w przepisie.Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośniecia(na ok.30min).
Kiedy odstawiam ciasto do wyrośniecia,zawsze przekładam je do tej formy w której zamierzam upiec chleb-by tam sobie juz spokojnie rosło

Wyrosniete ciasto chlebowe delikatnie smaruje rozmąconym jajkiem i posypuje dynia lub czarnuszką,to juz według uznania co kto lubi może byc mak sezam czy słoneczik,nastepnie wkładam do nagrzanego piekarnika na 180 st na 45min....Po upieczeniu skrapiam goracy chleb delikatnie zimna woda,i odstawiam do wystudzenia...



1 komentarz:

  1. Chleb czarny - jest jak miłość matki słodki
    i jak słońce konieczny wschodzący o świcie,
    w nim jest moc i powaga istnienia.
    Samo jest w nim życie.

    OdpowiedzUsuń