CEBULACZKI
Cebulaczki-to placuszki drożdżowe,smaczna przekąska lub dodatek np.do czerwonego barszczyku
SKŁADNIKI NA CIASTO FARSZ DODATKOWO
400GR MĄKI 5CEBUL KMINEK 1ŁYŻKA DO POSYPANIA
3OGR DROŻDŻY PÓŁ SZKLANKI PRAZONEJ CEBULKI 2ŁYŻKI MASŁA DO ZESZKLENIA CEBULI
1SZCZYPTA CUKRU 150GR SERA ŻÓŁTEGO 1ŁYŻKA MASŁA DO POSMAROWANIA
22OGR LETNIEJ WODY 150GR SERA FETA
1ŁYŻECZKA SOLI CZARNY PIEPRZ DO POSYPANIA
20GR OLEJU
PRZYGOTOWANIE CIASTA
Do miski wsypac kolejno mąke,drożdże,cukier,woda,sól,olej-wyrabić i pozostawić do wyrosniecia na ok.20-30min.
Wyrosniete ciasto walkujemy w kształt prostokąta,nastepnie rozwałkowany placek smarujemy roztopionym masełkiem i nakładamy przygotowany farsz:cebule obieramy ,kroimy w piórka ,na patelni podsmażamy delikatnie cebule na maśle-odstawiamy do ostygniecia.
Kolejno na rozwałkowany juz placek i posmarowany nakładamy równomiernie cebule podsmażona,posypujemy cebulką prażona,posypujemy czarnym pieprzem a następnie nakładamy ser feta ,który kruszymy w rekach przy nakładani.
Tak przygotowane ciasto z nałożonym farszem zwijamy w rulon,kroimy w plastry o grubości ok 2cm i układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia płasko jeden kolo drugiego,na koniec posypujemy startym serem żółtym na grubych oczkach.
Pieczemy ok 30min w tem.180 stopni.
Upieczone juz cebulaczki posypujemy kminkiem.
RADA:z tej ilości ciasta wychodzi ok.20-22 cebulaczków,dlatego ja zawsze robie dwie wersje tzn,dziele sobie wyrosniete juz ciasto na dwie czesci piersza robie z farszem opisanym powyzej(cebulowo-serowym)a druga czescia ciasta postepuje tak samo tylko zamiast maslem smaruje ja ketchupem ziołami do pizzy nakładam szynke,ser żółty i zapiekam w piekarniku jako male pizzerinki w tem180 st przez ok30min polecam. SMACZNEGO
CEBULACZKI
A TO MOJE PIZZERINKI
Cebulaczki-to placuszki drożdżowe,smaczna przekąska lub dodatek np.do czerwonego barszczyku
SKŁADNIKI NA CIASTO FARSZ DODATKOWO
400GR MĄKI 5CEBUL KMINEK 1ŁYŻKA DO POSYPANIA
3OGR DROŻDŻY PÓŁ SZKLANKI PRAZONEJ CEBULKI 2ŁYŻKI MASŁA DO ZESZKLENIA CEBULI
1SZCZYPTA CUKRU 150GR SERA ŻÓŁTEGO 1ŁYŻKA MASŁA DO POSMAROWANIA
22OGR LETNIEJ WODY 150GR SERA FETA
1ŁYŻECZKA SOLI CZARNY PIEPRZ DO POSYPANIA
20GR OLEJU
Do miski wsypac kolejno mąke,drożdże,cukier,woda,sól,olej-wyrabić i pozostawić do wyrosniecia na ok.20-30min.
Wyrosniete ciasto walkujemy w kształt prostokąta,nastepnie rozwałkowany placek smarujemy roztopionym masełkiem i nakładamy przygotowany farsz:cebule obieramy ,kroimy w piórka ,na patelni podsmażamy delikatnie cebule na maśle-odstawiamy do ostygniecia.
Kolejno na rozwałkowany juz placek i posmarowany nakładamy równomiernie cebule podsmażona,posypujemy cebulką prażona,posypujemy czarnym pieprzem a następnie nakładamy ser feta ,który kruszymy w rekach przy nakładani.
Tak przygotowane ciasto z nałożonym farszem zwijamy w rulon,kroimy w plastry o grubości ok 2cm i układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia płasko jeden kolo drugiego,na koniec posypujemy startym serem żółtym na grubych oczkach.
Pieczemy ok 30min w tem.180 stopni.
Upieczone juz cebulaczki posypujemy kminkiem.
RADA:z tej ilości ciasta wychodzi ok.20-22 cebulaczków,dlatego ja zawsze robie dwie wersje tzn,dziele sobie wyrosniete juz ciasto na dwie czesci piersza robie z farszem opisanym powyzej(cebulowo-serowym)a druga czescia ciasta postepuje tak samo tylko zamiast maslem smaruje ja ketchupem ziołami do pizzy nakładam szynke,ser żółty i zapiekam w piekarniku jako male pizzerinki w tem180 st przez ok30min polecam. SMACZNEGO
CEBULACZKI
A TO MOJE PIZZERINKI
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz