piątek, 11 listopada 2011

GRUSZKI W CZEKOLADZIE

Dzisiaj postanowiłam przygotować szybki  deser,zobaczcie sami jakie to proste,,
Deser jest dla czterech osób
Gruszki;
4gruszki
pół tabliczki czekolody(dowolna ,najlepiej wybierzcie taka która lubicie najbardziej np.mleczna ,deserowa lub biala,mozecie też nałożyc biala i gorzka fajnie to wyglada)
4 łyżeczki cukru
sok z połowy cytryny

Gruszki opłujać starannie,obrać ze skórki(nie usuwać ogonków)
od spodu odciać kawałek gruszki,aby mogła stabilnie stać na talerzyku.Skropić obficiesokiem z cytryny i uparować gruszki.(ja posiadam bardzo przydatny pojemnik tupperware tzw.CUD KUCHENNY,w którym mozemy przygotować potrawy bez gotowaniatradycyjną metodą-wystarczy zalać potrawe wrzątkiem,przykryć i odstawić na kilka minut,to jeden z najprostszych i najzdrowszych sposobów przyrzadzania potraw)

Moje skropione cytryną gruszki wkładam na sito cudu kuchennego,zalewam wrzątkiem,dodaje cukier i pozostawiam pod przykryciem na ok 30min.

Czekolade pokruszyć na mniejsze kawałki i rozpuścic w kąpieli wodnej,uparowane gruszki polac czekolada ,podawać na ciepło..




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz