sobota, 12 listopada 2011

NALEŚNIKI

Dzisiaj z moimi naleśnikami postanowiłam,że poczaruje a wszystko po to, by, było bardziej kolorowo na talerzu,wesoło i smacznie....
OTO PODSTAWOWY PRZEPIS NA CIASTO NALEŚNIKOWE;
250gr mąki

2 jajka
250ml mleka
250ml wody
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
pół kieliszka oleju


WSZYSTKIE SKŁADNIKI WŁOŻYĆ DO NACZYNIA I ZMIKSOWAĆ.


NALEŚNIKI ZIELONE(do przepisu podstawowego na ciasto dodajemy garść szpinaku i 3 gałązki natki pietruszki dla smaku-szpinak i pietruszkę miksujemy blenderem i dodajemy do naszego ciasta naleśnikowego) 

NALEŚNIKI CZERWONE(do przepisu podstawowego dodajemy łyżkę przecieru i odrobina papryki słodkiej lub pikantnej)

NALEŚNIKI ŻÓŁTE(do przepisu podstawowego dodajemy płaską łyżeczkę kurkumy)

NALEŚNIKI BRĄZOWE(do przepisu podstawowego dodajemy dwie łyżki kakao plus łyżeczka cukru waniliowego)


NALEŚNIKI MOŻEMY PODAWAć Z RÓŻNORODNYM NADZIENIEM,JA DZISIAJ MOJE BRĄZOWE ZROBIŁAM Z MASĄ SEROWĄ ,A MOJE ZIELONE Z PIECZARKAMI I SEREM ŻÓŁTYM I SZYNKĄ


MASA SEROWA:

1 JAJKO
2 ŁYŻKI CUKRU
2ŁYŻECZKI CUKRU WANILIOWEGO
100ML ŚMIETANY
500GR TWAROGU


JAJKO Z CUKREM I CUKREM WANILIOWYM UCIERAMY DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI I MIESZAMY  DO UZYSKANIA JEDNOLITEJ MASY.


NADZIENIE DO ZIELONYCH NALEŚNIKÓW
2 CEBULE

10 PIECZAREK(SAME KAPELUSZE)
150-200GR SERA ŻÓŁTEGO
SZYNKA KONSERWOWA PO PLASTERKU NA JEDNEGO NALEŚNIKA
SÓl,,PIEPRZ


CEBULE OBIERAMY I KROIMY  W PIÓRKA TAK SAMO PIECZARKI ,NA PATELNI DUSIMY CEBULKĘ,  DOKŁADAMY PIECZARKI I DUSIMY NADAL,PRZYPRAWIAMY SOLA I PIEPRZEM WG UZNANIA.UDUSZONE PIECZARKI WRAZ Z CEBULKA NAKŁADAMY NA NALEŚNIK POSYPUJEMY STARTYM NA GRUBYCH OCZKACH SEREM I KLADZIEMY PLASTEREK SZYNKI SKŁADAMY,I ZAPIEKAMY NA MASEŁKU ABY SER SIĘ ROZPUŚCIŁ.

NALEŚNIKI NAJLEPIEJ SMAŻYĆ NA PATELNI TEFLONOWEJ,ŻYCZĘ SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz